Központi hegesztési füstelszívó-szűrő rendszerek

A központi füstelszívó rendszereknél az egyes hegesztő munkaállomásokon keletkező füstgázokat nem egyedi készülékekkel, hanem  a munkahelyek számához, azok elhelyezkedéséhez és a hegesztési technológiákhoz méretezett közös elszívó-szűrő rendszerrel szívatjuk el és szűrjük meg.

Az elszívott szennyezett levegőt az esetek túlnyomó részében megszűrés után visszavezetjük a műhely légterébe. Megfelelő minőségű szűrő berendezések alkalmazásával és a megszűrt levegő visszavezetésével a fűtési szezonban jelentős mennyiségű energia  takarítható meg, ami rövid idő alatt megtéríti a beruházási költségeket.

Tapasztalatunk szerint, jól szigetelt műhelycsarnokoknál a fűtési költségek a töredékükre esnek vissza.

Hegesztési füstgáz elszívás csuklós szerkezetű, öntartó elszívó-karokkal

A keletkező füstgázokat leghatékonyabban és leggazdaságosabban, közvetlenül azok keletkezési helyén, pontszerűen, elszívó-karokkal lehet elszívatni. Az adott hegesztési technológiától függően egy-egy hegesztőállásra 900- 1200 m3/h elszívási teljesítménnyel kalkulálunk. A központi egység teljesítményét automatikus működésű motoros szelepekkel nagymértékben csökkenteni lehet, amely a rendszer működését még gazdaságosabbá teszi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A képen egy acélszerkezet gyártó üzem központi hegesztési füstgáz elszívó rendszere látható. A nagyméretű munkadarabok miatt 8,5 m hosszú elszívókarokat használnak, hogy minden egyes hegesztési pozíció elérhető legyen. Egy-egy kar kb. 15 átmérőjűfelületet szolgál ki. Az elszívott és megszűrt levegő vissza van vezetve a műhely légterébe.

Push-pull hegesztési füstelszívó rendszerek

Nagyméretű munkadarabok hegesztésénél a közvetlen elszívókaros megoldás gyakran nehézségekbe ütközik. A karok megfelelő pozícióba való gyakori átállítása sok mellékidőbe kerül, gyakran a munkadarab alakja vagy méretei miatt ez nem is lehetséges.

A push-pull rendszereknél a műhelycsarnokban határozott lentről felfelé irányuló légáramlatot hozunk létre megfelelően méretezett és elhelyezett légcsatornákkal.

A felszálló meleg füstgázokat 3-5 m magasban felfüggesztett légcsatornákkal elszívjuk, nagy szűrési hatásfokú berendezéseken megszűrjük, majd a kellően megtisztított levegőt a padlózat szintjén elhelyezett elárasztó-idomokon keresztül visszavezetjük a csarnok légterébe.

A hegesztési technológiától és annak intenzitásától függően a csarnok légterét óránként 8 – 10 szer szűrjük át.

A visszavezetett megszűrt levegővel télen igen jelentős fűtési költséget lehet megtakarítani.
Nyáron a megszűrt levegőt a szabadba fújva javíthatjuk a csarnok átszellőzését.

BAV push-pull
A képen egy acélszerkezeti üzemcsarnok látható. A felszálló meleg füstgázokat, finom csiszolati porokkat a mennyezet alá függesztett légcsatornák rácsain keresztül elszívjuk, a központi szűrő berendezéssel megszűrjük, majd a tiszta levegőt az oldalfalak mellett felállított elárasztó idomokon keresztül visszafújjuk. A nagyméretű gyártmányok és az állandóan változó hegesztési pozíciók miatta a “klasszikus” elszívó karokat  megbízónk nem tudta elfogadni.

Központi rendszerek nagy teljesítményű elszívó-szűrő berendezései

Valamennyi berendezésbe automatikus szűrőtisztítási és távvezérlési funkció van beépítve.

Güntner Tata hegesztési ,füstelszívás

10.000 m3/h kapacitású FilterMax típusú berendezés kültéri telepítéssel.

Vanterm_AC szürők

AC készülékcsalád 5 000 – 28 000 m3/h kapacitással, bel- és kültéri telepítéssel.

VANTERM_0069 copy

AB készülékcsalád 1 700 – 7 000 m3/h kapacitással

LINAMAR Orosháza MJC szűrők

MJB készülékcsalád, a képen egy 17 000 és egy 37 000 m3/h kapacitású berendezés látható

DUNAFER Dunaújváros füst és porelszívás 2

FMC 200 berendezés család, horganyzott, kültéri kivitelben