MIÉRT VAN SZÜKSÉG ELSZÍVÁSRA?

A hegesztési füst, a csiszolási por, az olaj- és emulzióköd, valamint egyéb munkahelyi szennyezőanyagok hatékony elszívása rendkívül fontos.

Bárkiben felmerülhet  a kérdés,  ugyan miért, hiszen egy hatékony elszívási megoldás jelentős beruházást igényel, aminek üzleti megtérülése könnyen kétségbevonható.
Ezzel kapcsolatban két fontos érvünk van, és erősen javasoljuk mindkettő megfontolását:

Egészségügyi kockázatok

A rendszeresen és tartósan belélegzett porok és füstök szinte kivétel nélkül súlyos, tartós egészségkárosodást okozhatnak.

A hegesztési füst,  az olaj- vagy emulzióköd 1 mikronnál apróbb részecskéi felhalmozódnak a tüdőben, a bennük található kémiai anyagok felszívódnak a véráramban, és bármely szervet komolyan, akár végzetesen is megbetegíthetnek.

Az 1 mikron alatti olajköd szemcsék 3-5 éven át tartó rendszeres belélegzése rákos megbetegedést okozhat!

Gazdasági szempontok

Gyakran a technológia színvonal, a minőségi követelmények is szükségessé teszik a megfelelően tiszta munkakörnyezetet.

A jobb munkakörülmények jó hatással vannak a dolgozók közérzetére is, javul a minőség, csökken a selejt, csökken a munkerő fluktuációja.

Az elszívórendszerekbe fektetett pénz sokkal jobban hasznosul, mintha környezetvédelmi- vagy munkavédelmi bírságra költenénk, és egy jól működő elszívórendszer hírének PR-értéke is nagyobb, mintha a cég ellen indított hatósági eljárásról értesül a szakmai közvélemény vagy a potenciális vevőkör.